Κατάκολο!

Η ιστορική παρουσία του Κατακόλου εντοπίζεται πίσω στις αρχές του 19ου αιώνα, όπου από εκεί κι έπειτα αρχίζει σταδιακά να εξελίσσεται σε σημαντικό εμπορικό λιμάνι για την περιοχή. Το χαρακτήρα του σημαντικού λιμανιού εξακολουθεί να τον διατηρεί έως σήμερα, με τουριστικό πλέον χαρακτήρα, καθώς οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις τουριστών κάθε χρόνο, καθιστούν το Κατάκολο ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα τουριστικά λιμάνια της χώρας και παράλληλα μια από τις κυριότερες πύλες εισόδου τουριστών στην Ελλάδα.

Το Κατάκολο παράλληλα αποτελεί το επίνειο του Πύργου, της πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας, από τον οποίο απέχει 13 χιλιόμετρα. Αριθμεί 511 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, με μια από τις βασικές ασχολίες – ιδιαίτερα στο παρελθόν και σε κάποιο βαθμό και σήμερα – την αλιεία.

Η πρόσβαση στο χωριό είναι εφικτή, πέραν οχήματος και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μέσω σκάφους αναψυχής, καθώς το Κατάκολο διαθέτει μαρίνα στη βόρεια πλευρά του λιμανιού. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέσα μεταφοράς, πατήστε εδώ. Πολλές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το λιμάνι και τις παροχές του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα katakoloport.gr.

Πέραν του πλήθους εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων εστίασης, το Κατάκολο διαθέτει ταχυδρομείο, φαρμακείο και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρημάτων, ενώ λειτουργούν Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο. Αναφορικά με τη διαμονή στο χωρίο, σχετικές πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από εδώ.